Το μπλογκ μου

Αγαπητοι αναγνωστες καλωςηρθατε στο μπλογκ μου!!!
Εδω θα βρειτε κριτικες , σκεψεις και αφιερωματα για ηρωες , βιβλια , τραγουδια , ταινιες , σειρες....

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Το έβδομο ρούχο~ 12 βιβλία σε 12 μήνες!!

 

Γεια σας αγαπημένοι μου αναγνώστες!!

Το Φθινόπωρο είναι και επίσημα μαζί μας, αν και με τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς!

Πολλοί από εσάς μάλλον έχετε επιστρέψει στις δουλειές σας, στις σχολές σας ή και στο σχολείο...

Ελπίζω ωστόσο το ηθικό σας να παραμένει ακμαίο!! Μη μου στεναχωριέστε! Εξ΄ άλλου απέχουμε μόλις 90 ημέρες από τα Χριστούγεννα!!

Σήμερα όμως είμαι εδώ, για να σας κρατήσω συντροφιά για ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη, κάνοντας αυτό που ξέρω καλύτερα! 

Δηλαδή, σας λέω την άποψη μου για το βιβλίο που διάβασα κάθε μήνα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο! (το βιβλίο του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στην αμέσως επόμενη ανάρτηση!)

 Ελπίζω να είμαι καλή παρέα και... Ξεκινάμε!!

Το μηνιαίο μας βιβλίο, το βιβλίο του Αυγούστου, το τελευταίο αναγνωστικό μας ταξίδι για το καλοκαίρι (όπως θες πες το τελοσπάντων), ονομάζεται "Το Έβδομο Ρούχο" από τη συγγραφέα Ευγενία Φακίνου και τις εκδόσεις Καστανιώτη!!!


Εξώφυλλο και περίληψη: 


 




"Τι είναι το έβδομο ρούχο; Γιατί όταν χάνεται, ταλαιπωρείται μια οικογένεια, ένα χωριό, μια χώρα ολόκληρη; Τρεις γυναίκες ξέρουν και μιλάνε γι' αυτό. Μια γιαγιά Μικρασιάτισσα, μυθικό σχεδόν πρόσωπο, βασανισμένη απ' τη ζωή και τους Ελλαδίτες, που ωστόσο εξακολουθεί να κουβαλάει στην πλάτη της την Ιστορία. Μια κόρη που υποχρεώνεται -γιατί «έτσι πρέπει»- ν' ακολουθήσει ένα δρόμο που δεν θέλει. Μια εγγονή που «κουφαίνεται», «βουβαίνεται», «καραφλιάζει», «φρικάρει» και χάνεται στην ανυπαρξία της Αθήνας. Ένα φονικό. Μια κάθαρση. Μια μνήμη αρχαίας τραγωδίας. Ένα δέντρο. Και το έβδομο ρούχο χαμένο. Ένας κρίκος σε μια αλυσίδα, που χάθηκε για πάντα."


Προσωπική άποψη-κριτική:  

Να ξεκινήσω λέγοντας πως αυτό το βιβλίο αν και το είχα υπόψη από μικρή ηλικία, καθώς υπήρχε στη βιβλιοθήκη της μαμάς μου, δεν είχε τύχει να το διαβάσω. Όμως, αργότερα, προέκυψε ως συμπληρωματικό υλικό σε ένα σεμινάριο λογοτεχνίας το οποίο παρακολουθούσα. 

Φυσικά λοιπόν, ή νομοτελειακά, το διάβασα. Και δεν με απογοήτευσε! 

Το βιβλίο έχει καθαρές επιρροές από την ελληνική μυθολογία, το οποίο παρατηρείς πολύ γρήγορα λόγω των ονομάτων που έχουν δοθεί στις πρωταγωνίστριες... 

Μύθοι της αρχαίας Ελλάδας, μπλέκονται αριστουργηματικά με την πιο πρόσφατη ελληνική ιστορία και πιο συγκεκριμένα την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. 

Όταν σε όλα τα παραπάνω προστίθενται η ελληνική παράδοση, τα έθιμα και οι δοξασίες εκείνης της εποχής, τότε το αποτέλεσμα σε συνεπαίρνει. 

Οι γυναίκες της αφήγησης, επίμονες, δυναμικές και ασταμάτητες, αν και δέσμιες των δεισιδαιμονιών της εποχής και με αντιλήψεις ίσως παρωχημένες για τα σημερινά δεδομένα, είναι οι στυλοβάτες της ιστορίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής.  

Σκέπτονται με αυταπάρνηση, δρουν και αντιδρούν στον δικό τους χρόνο και με τον τρόπο τους, συμβάλλοντας σημαντικά στη γρήγορη ροή των γεγονότων. 

Παράλληλα, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, παρόντες και απόντες, συνθέτουν ένα σκηνικό άλλοτε πιστό στην εποχή όπου διαδραματίζεται το βιβλίο, φυσικό και προσιτό κι άλλοτε μεταφυσικό και απόκοσμο.

Αναδεικνύονται αξίες όπως η οικογένεια, τα πατροπαράδοτα έθιμα, η πίστη (είτε στα θεία είτε σε άλλα στοιχεία), η αφοσίωση, η υπομονή και η επιμονή. 

Διαφαίνεται η δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων, κυρίως στα πλαίσια της οικογένειας, η θέση του κάθε φύλου στην κοινωνία ανά εποχή, η ασυδοσία που μπορεί να προκύψει από αυτές τις κοινωνικές διαφορές, αλλά πολύ περισσότερο (κατά την άποψη μου) η μητριαρχική δομή των οικογενειών. 

Μεταφερόμαστε σαν αναγνώστες, συχνά, σε διαφορετικούς χρόνους άλλα και τόπους, το οποίο βοηθά όχι μόνο στην ομαλή εξέλιξη της πλοκής αλλά και στη βαθύτερη κατανόηση των χαρακτήρων και, γιατί όχι, στην ταύτιση, τη συμπόνια ή την καταδίκη. 

Κλείνω, αυτήν την -ομολογουμένως σύντομη- παρουσίαση, λέγοντας πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας. Είναι ένα βιβλίο που θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη (ή τα αναγνώσματα) κανενός!

Με λύπη μου διαπίστωσα πως πρέπει να μην είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά (αν κάνω λάθος συγχωρέστε με), αλλά φαντάζομαι ότι μπορείτε να το βρείτε και μεταχειρισμένο!

Σε κάθε περίπτωση σας το συστήνω!!

Αυτά από εμένα για το βιβλίο του Αυγούστου!

 Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή μας ανάρτηση και ελπίζω να την βρήκατε χρήσιμη, αυτήν ή κάποια από τις άλλες!

Σε περίπτωση που είναι η πρώτη ανάρτηση που πετυχαίνετε, καλώς μας ήρθατε! Υπάρχουν στο αρχείο του blog κι οι υπόλοιπες αναρτήσεις για τα βιβλία των προηγούμενων μηνών! 

Να περνάτε καλά και να χαμογελάτε!

Φιλούμπες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου