Το μπλογκ μου

Αγαπητοι αναγνωστες καλωςηρθατε στο μπλογκ μου!!!
Εδω θα βρειτε κριτικες , σκεψεις και αφιερωματα για ηρωες , βιβλια , τραγουδια , ταινιες , σειρες....

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Πειθώ~ 12 Βιβλία σε 12 μήνες!!

 

Γειά σας αγαπημένοι μου αναγνώστες!!

Επιστρέψαμε με μια ακόμη ανάρτηση στην κατηγορία-πρόκληση 12 βιβλία σε 12 μήνες!!

Σε περίπτωση που δεν έχετε δει τις προηγούμενες αναρτήσεις μου, πρόκειται για μια πρόκληση (challenge) στην οποία διαβάζω (τουλάχιστον) ένα βιβλίο κάθε μήνα και μόλις το τελειώσω σας λέω τη γνώμη μου! Αυτό το δεύτερο σκέλος, είναι κάτι σύνηθες για το blog μας!

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε με την ανάρτησή μας για σήμερα και φυσικά, το βιβλίο για το μήνα Απρίλιο!! 

Για αυτό το μήνα, επέλεξα κλασσική λογοτεχνία...

Το βιβλίο ονομάζεται Πειθώ από τη μαγευτική Τζέιν Ώστεν!! 

"Είναι το τελευταίο από τα 6 μυθιστορήματα που ολοκλήρωσε πριν τον θάνατό της. Το 1815, όπου και ξεκίνησε την πειθώ, είχε ήδη γράψει τα : "υπερηφάνεια και προκατάληψη", "Μανσφηλντ Παρκ" και "Έμμα". [...] Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι δεν ήταν γνωστή με το όνομά της, παρά τη φήμη και τους θαυμαστές που είχε αποκτήσει. Το πρώτο της μυθιστόρημα "λογική και ευαισθησία", κυκλοφόρησε ως "έργο μιας κυρίας" ενώ τα υπόλοιπα, ως έργο της συγγραφέως των προηγουμένων. [...] "

(από το σημείωμα του μεταφραστή Δημήτρη Γ Κίκιζα-Εκδόσεις Σμίλη) 


Ας δούμε το εξώφυλλο και την περίληψη, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου!


 



Η «Πειθώ» είναι το τελευταίο έργο που ολοκλήρωσε η Τζέην Ώστεν, συγγραφέας της πολυδιαβασμένης «Υπερηφάνειας και προκατάληψης» και πολλών άλλων αγαπημένων μυθιστορημάτων. Σε τούτο το μυθιστόρημα, κατά πολλούς το αριστούργημά της, η Ώστεν αφηγείται την ιστορία του πολυκύμαντου έρωτα της Άννας Έλλιοτ, η οποία, νεαρή κοπέλα ακόμη, κάνει το λάθος να υποκύψει στην πειθώ μιας επιστήθιας φίλης. Το θέμα παρουσιάζεται με λεπταισθησία, ρομαντική διάθεση και, βέβαια, με τον γνωστό αριστοτεχνικό και απαράμιλλο τρόπο της Ώστεν - τη λεπτή ειρωνεία, την καυστική σάτιρα, την κοφτερή ψυχολογική και ηθογραφική ματιά και τους ζωντανούς διαλόγους - , η δε αφήγηση παρουσιάζει σπουδαίες καινοτομίες, οι οποίες προοιωνίζονται πολύ μεταγενέστερες εξελίξεις στο είδος του μυθιστορήματος.


Προσωπική άποψη~ κριτική: 

Ξεκινώντας το βιβλίο δεν είχα και την καλύτερη άποψη. Μου φάνηκε λίγο αργό σαν πλοκή, κάτι το οποίο αποδίδω μάλλον στο γεγονός ό,τι δεν είχα ξαναδιαβάσει έργο της Ώστεν. Φυσικά όμως του έδωσα την ευκαιρία που του άξιζε και δεν απογοητεύτηκα! 

Στην πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες, μαθαίνουμε για την εξωτερική τους και κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους- καθοριστικά για την εξέλιξη τους κατά το μήκος της ιστορίας- δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να τους κατανοήσει, να τους αποδεχθεί και να τους δικαιολογήσει ή να τους καταδικάσει, παρατηρώντας την μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Προσωπικά, η αγάπη για την Άννα Έλιοτ ήταν δεδομένη, αλλά πιστεύω το ίδιο συνέβη και στους περισσότερους αναγνώστες, αφού είναι ένας χαρακτήρας ευαίσθητος, ρομαντικός και πολύ προσιτός.  
Ας μην αρνηθούμε πως όλοι όσοι διαβάζουμε βιβλία έχουμε μέσα μας, στον έναν βαθμό ή τον άλλο, ευαισθησία και ρομαντισμό...  Τέτοιοι χαρακτήρες ενθαρρύνουν συνήθως τον αναγνώστη στο να ταυτιστεί μαζί τους εύκολα. 

Παρουσιάζεται στο βιβλίο η οικογενειακή ζωή στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Διαφαίνονται έντονα οι αντιλήψεις περί οικογένειας στην τότε κοινωνία, η θέση των γυναικών-ιδιαίτερα των ανύπανδρων κοριτσιών- η σημασία που είχε η κοινωνική θέση κάθε ανθρώπου, διάκριση μάλλον άδικη (αυτό η Άννα το αναλογίζεται ιδιαίτερα για διάφορους λόγους). 
Και παρότι διαβάζουμε για μια αγγλική οικογένεια, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ομοιότητες με μια ελληνική οικογένεια και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις στους ρόλους κάθε μέλους αυτής. 

Κάτι άλλο το οποίο είναι πολύ διαφορετικό απ' ότι στις μέρες μας, είναι το πόσο σημαντική ήταν η στρατιωτική-ναυτική ιδιότητα και πόσο τιμητικό ήταν για έναν άνδρα να υπηρετεί την πατρίδα. 

Μου άρεσε πολύ, επίσης, πως μέσα από την κυρίως αφήγηση, παίρνουμε πληροφορίες και για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τους διάφορους τρόπους και τα μέσα μετακίνησης της εποχής, αλλά και τους τρόπους διασκέδασης.
 Άμαξες διαφόρων ειδών, περίπατοι μικροί και μεγάλοι, κονσέρτα, κοινωνικές δεξιώσεις και χοροί σε σπίτια, γράμματα που αργούν πολύ ή πάρα πολύ να φτάσουν στον παραλήπτη, υπόγειες συμφωνίες, σχέδια, έρωτες, φιλίες και φυσικά... πειθώ, σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που εξάπτει το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε μια όχι και τόσο έντονη και γρήγορη πλοκή. 

Η απουσία δράσης με την παραδοσιακή της έννοια, καθόλου δεν με επηρέασε, καθώς βυθίστηκα πολύ γρήγορα και εύκολα στις σκέψεις, τον εσωτερικό μονόλογο των ηρώων, στα αναπάντεχα ή όχι γεγονότα. 

Τα παραπάνω "μιλούν από μόνα τους" για τη συγγραφέα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί τόσο εντυπωσιακά να χειρίζεται τον λόγο... Ούτως ή άλλως ελάχιστοι θα διαφωνούσαν με την παραδοχή πολλών αναγνωστών σχετικά με την υπεροχή της Ώστεν και των έργων της. Άλλωστε μιλάμε για πρωτοποριακή γραφή και εξαιρετική ευφυΐα!

Αξίζει να δώσουμε εξίσου αναγνώριση και στην μετάφραση, καθώς αποτελεί μια πολύ απαιτητική διαδικασία γενικότερα, πόσο μάλλον όταν το πρωτότυπο είναι ένα τέτοιο έργο τέχνης από μία τόσο αξιόλογη και μεγάλη συγγραφέα... 

Περιττό λοιπόν να πω πως, το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους σας!! 

Εγώ διάβασα το βιβλίο όπως εκδόθηκε από τις "Εκδόσεις Σμίλη" καθώς περιέχει χρήσιμα παραρτήματα, σημειώσεις, σχόλια για την καλύτερη κατανόηση της εποχής, εικόνες, αλλά και κριτικές, χρονολόγιο και μεταφραστικό σημείωμα. 

Όποια έκδοση κι αν προτιμήσετε, είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσετε!

Αυτά από εμένα για σήμερα, αγαπημένοι μου φίλοι!!

Ελπίζω να σας άρεσε και να βρήκατε χρήσιμη την κριτική μου!

Γράψτε μου στα σχόλια, αν έχετε διαβάσει την πειθώ κι αν σας αρέσει αυτή η σειρά αναρτήσεων!!

Γενικώς γράψτε μου ότι θέλετε!!

Καλή συνέχεια στην ημέρα σας !!

Φιλούμπες! <3 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου